Repertoire

Meelees opera

Kinderen met lef in de meeleesopera Mikado

Op het Kinderboekenfeest in Zwolle op 13 oktober 2019 in schouwburg Odeon kwamen de kinderen van kinderkoor Konstantijn en de kinderen die een Mikado-workshop bij Stadkamer hadden gevolgd één voor één binnendruppelen. Wat zagen ze er mooi uit in hun kimono’s en met stokjes in hun haar. Esther van Dijk van Frizzare oefende nog even met de kinderen, de zangers en de pianist. Na het oefenen kon iedereen zijn rol voorlezen, op het juiste moment de liedjes zingen en af en toe het verhaal ook laten zien door spel. Samen met Frizzare en de meer dan 100 toeschouwers in de zaal gingen ze daarna op reis naar Nieuw Japonica, waar een strenge keizer, gespeeld door Brecht, duidelijk maakte dat alle mensen in zijn land hard moesten werken. De kinderen van Konstantijn zongen en bogen nederig voor de Mikado, elke keer als hij langs kwam. Operazangeres Esther zong een prachtig duet met Bert Tichelaar en bariton Bert van de Wetering bracht een lied waarvoor de kinderen zelf de inhoud hadden bedacht: over allerlei rare dingen die volwassenen doen en die in Nieuw Japonica natuurlijk afgestraft worden. Het verhaal leek bijna verkeerd af te lopen toen het mooiste meisje van het dorp niet met haar geliefde, de zoon van de Mikado, kon trouwen. Dat liet Frizzare prachtig horen met het droevige lied ‘Kijk haar staan die mooie bruid’. Gelukkig kwam op het eind alles goed en kreeg de bruid toch de man van wie ze hield. Even werd er niet meer gewerkt maar gefeest en gedanst, want er was een grote bruiloft waar zelfs de Mikado een dansje waagde.

De Mikado werd in opdracht van Stadkamer uitgevoerd door kinderkoor Konstantijn en Frizzare en de kinderen die zich hadden aangemeld voor de Mikado-workshop en met veel lef en lol meespeelden tijdens de voorstelling.

Klein en groot

Op de wekelijkse repetities wordt toegewerkt naar het uitvoeren van een groot operastuk. Daarnaast worden onderdelen van opera's en andere liederen ingestudeerd voor grotere en kleinere uitvoeringen. We ontwikkelen ook onderwijsprojecten en voeren dan mini-opera's uit met scholen. Voorbeelden van ons repertoire zijn:

  • The Mikado (W.S Gilbert & Sir Arthur Sullivan)
  • Orfeo ed Euridice (Gluck)
  • Petite Messe Solennelle (Rossini)
  • Va Pensiero (uit Nabucco) (Verdi) 
  • Giovani liete (uit Le nozze di figaro) (Mozart)
  • Barcarolle (uit Les Contes de Hoffman) (Offenbach)
  • Habanere (uit Carmen) (Bizet)
  • Kerstliederen

Frizzare in het onderwijs

In 2018 heeft Frizzare Roderwolde met 133 kinderen van een basisschool uit Nieuw Buinen De Mikado gespeeld in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Een bijzondere vorm om opera dicht bij kinderen, leerkrachten en de ouders te brengen. In Noordenveld en Westerkwartier, maar ook in Leeuwarden hebben leerlingen van de bovenbouw van de basisschool hun eigen Mikado georganiseerd met een workshop van Frizzare en met zang van ons koor.

Van het optreden van de school uit Nieuw Buinen in Theater Geert Teis in Stadskanaal heeft 
RTV Drenthe een filmpje gemaakt. Klik hier voor een impressie.

Voor een kijkje over de voorstelling in de school De Stapsteen: klik hier.
Indrukwekkend waren het enthousiasme en het talent bij de kinderen.

Op 9 april 2019 is er een mini-opera Orfeo uitgevoerd met leerlingen van VO-school de Ronerborg en 55-plussers. Frizzare en een jonge, talentvolle Amor hebben dit evenement met de leerlingen en hun familieleden tot een fantastische avond gebracht. 

Meer weten over opera in het onderwijs? Mail ons of bel met Itie van den Berg: 06-46094630 

Rossini - Petite Messe Solennelle project

Rossini was een componist van opera’s, zoals De Barbier van Sevilla en Wilhelm Tell,  maar na zijn pensionering vond hij de vraag van graaf  Pillet-Will  om een Mis te componeren voor zijn echtgenote een enorme uitdaging. In 1864 werd de Mis Petite Messe Solennelle voor het eerst uitgevoerd met een dubbelkoor, solisten, een piano en een harmonium. Rossini wilde bij de uitvoering in het koor mannen, vrouwen en castraten.

Wij houden het bij opera-ensemble Frizzare op een uitvoering met mannen en vrouwen. En solisten, piano en harmonium natuurlijk.  

Onder de bezielende leiding van dirigente en opera-zangeres Esther van Dijk is op zaterdagavond 21 april 2018 in de Margarethakerk in Norg deze opera uitgevoerd. Rossini himself was er bij.

Olivier Keegel schreef voor Opera Gazet, een webkrant met informatie over en kritische beschouwingen van opera, oratorium, operette en musical, deze recensie 

Tuin concerten

Na ons tuinconcert in juli 2017 in Foxwolde waren we in september 2017 te gast in de tuin van het oude RKZ. Opnieuw met het vrouwenkoor Donne Ostinate, met Anna en Ramon op respectievelijk viool en cello, Aleg Tryfanenkau op de piano en met de solisten Bert Suhlmann en Esther van Dijk.

Frizzare wil opera dichter bij de mensen brengen. Ervaar drama in de opera en beleef de prachtige muziek, was onze wens voor dit concert in de open lucht. Opera brengt familie-intriges, verhaalt over strijd om de macht en zingt over de liefde. Maar ook thema’s als onderwijs, als middel om uit achterstanden te komen, wordt in opera’s verbeeld, zoals bijvoorbeeld in de ragtime-opera Treemonisha. Het publiek greep de kans om mee te zingen met het Slavenkoor uit Nabucco met beide handen aan en het driestemmige Evening rise klonk samen met de toehoorders geweldig. ‘Geweldig (ge) noten’ reageerde iemand. Geweldig omdat er energie in de uitvoering zat, het publiek heel betrokken reageerde en er prachtige muziek werd gebracht in bijvoorbeeld de solo’s en de uitvoering van de jonge musici Anna en Ramon. De regen besloot te wachten tot na het slotakkoord.

Gluck - Orfeo ed Euridice

De Orfeo is een opera die gebaseerd is op het verhaal van Orpheus uit de Griekse mythologie. Het is gecomponeerd door Christoph Willibald Gluck en werd voor het eerst opgevoerd in Wenen op 5 oktober 1762. Het is een verhaal van liefde, van rouw en niet-los-kunnen-laten. Met volharding en betovering door de muziek probeert Orfeo zijn geliefde Euridice terug te halen in zijn wereld. Er zijn misverstanden, er is medelijden, maar vreugde aan het eind.

Opera ensemble Frizzare heeft deze opera op eigen en verrassende wijze gezongen en gespeeld in het Italiaans en Nederlands op zaterdagavond 20 juni 2015 in Roderwolde. Esther van Dijk, Andrha Simonis en Titia Keizer waren de solisten. 

Lees een recensie 

Bekijk foto's    

In 2019 is deze opera samen met Theaterkoor Animato uit Leeuwarden uitgevoerd. Frizzare zong en speelde delen uit de Orfeo van Gluck (vol drama) en Theaterkoor Animato delen uit de luchtige Orpheus in de Onderwereld van Offenbach. Het werd een prachtige voorstelling met solisten, orkest, pianist en vertellers.

Theater workshop

In december 2017 hebben we een theater workshop gedaan met Op Dreef Workshops. Hoe we dat vonden zie en hoor je door te klikken op deze link:  

opdreefworkshops Samson en Delilah