Repertoire

Klein en groot

Op de wekelijkse repetities wordt toegewerkt naar het uitvoeren van een groot operastuk. Daarnaast worden onderdelen van opera's en andere liederen ingestudeerd voor grotere en kleinere uitvoeringen. Voorbeelden van ons repertoire:

  • The Mikado (W.S Gilbert & Sir Arthur Sullivan)
  • Orfeo ed Euridice (Gluck)
  • Kyrie (uit Petite Messe Solennelle) (Rossini)
  • Va Pensiero (uit Nabucco) (Verdi) 
  • Giovani liete (uit Le nozze di figaro) (Mozart)
  • Barcarolle (uit Les Contes de Hoffman) (Offenbach)
  • Habanere (uit Carmen) (Bizet)
  • Kerstliederen

Gluck - Orfeo ed Euridice

De Orfeo is een opera die gebaseerd is op het verhaal van Orpheus uit de Griekse mythologie. Het is gecomponeerd door Christoph Willibald Gluck en werd voor het eerst opgevoerd in Wenen op 5 oktober 1762. Het is een verhaal van liefde, van rouw en niet-los-kunnen-laten. Met volharding en betovering door de muziek probeert Orfeo zijn geliefde Euridice terug te halen in zijn wereld. Er zijn misverstanden, er is medelijden, maar vreugde aan het eind.

Opera ensemble Frizzare heeft deze opera op eigen en verrassende wijze gezongen en gespeeld in het Italiaans en Nederlands op zaterdagavond 20 juni 2015 in Roderwolde. Esther van Dijk, Andrha Simonis en Titia Keizer waren de solisten. 

Lees een recensie 

Bekijk foto's    

In 2019 wordt geprobeerd deze opera in een grotere productie uit te voeren.

Tuin concerten


Na ons tuinconcert in juli waren we 10 september te gast in de tuin van het oude RKZ. Opnieuw met het vrouwenkoor Donne Ostinate, Anna en Ramon op respectievelijk viool en cello, Aleg Tryfanenkau op de piano en met de solisten Bert Suhlmann en Esther van Dijk.

Frizzare wil opera dichter bij de mensen brengen. Ervaar drama in de opera en beleef de prachtige muziek, was onze wens voor dit concert in de open lucht. Opera brengt familie-intriges, verhaalt over strijd om de macht en zingt over de liefde. Maar ook thema’s als onderwijs als middel om uit achterstanden te komen, wordt in opera’s verbeeld zoals bijvoorbeeld in de ragtimeopera Treemonisha. Het publiek greep de kans om mee te zingen met het Slavenkoor uit Nabucco met beide handen aan en het driestemmig Evening rise klonk samen met de toehoorders ook geweldig. ‘Geweldig (ge) noten’ reageerde iemand. Geweldig omdat er energie in de uitvoering zat, het publiek heel betrokken reageerde en er prachtige muziek werd gebracht in bijvoorbeeld de solo’s en de uitvoering van de jonge musici Anna en Ramon. De regen besloot te wachten tot na het slotakkoord.

Rossini - Petite Messe Solennelle project

Rossini was een componist van opera’s, zoals De Barbier van Sevilla en Wilhelm Tell,  maar na zijn pensionering vond hij de vraag van graaf  Pillet-Will  om een Mis te componeren voor zijn echtgenote een enorme uitdaging. In 1864 werd de Mis Petite Messe Solennelle voor het eerst uitgevoerd met een dubbelkoor, solisten, een piano en een harmonium. Rossini wilde bij de uitvoering in het koor mannen, vrouwen en castraten.

Wij houden het met opera-ensemble Frizzare op een uitvoering met mannen en vrouwen. En piano en harmonium natuurlijk.

Onder de bezielende leiding van dirigente en opera-zangeres Esther van Dijk, zijn we eind 2017 begonnen met het doorzingen van deze mis. ‘Geniaal gevonden, wat prachtig’, klinkt het regelmatig. Maar ook ‘lastig en leuk die fuga!’ Deze activiteit staat ook open voor projectzangers (zie flyer op de homepage). De uitvoering is op zaterdagavond 21 april om 20.00 uur in de Margarethakerk in Norg (met solisten!).